8/05/2020

Malgrat la nefasta gestió de Peter Lim i companyia, continuarem mantenint la flama valencianista.


Estem a punt de començar una pretemporada molt estranya però, una vegada més, el València Club de Futbol es troba en una situació d’incertesa, cortesia de Peter Lim, Anil Murthy i la resta d’integrants d’eixa organització funesta que és Meriton Holdings. En un altre club, amb uns altres dirigents (per així dir-ho) segurament predominaria un sentiment de sorpresa, però ací ja estem més que acostumats.
Després de la temporada lamentable del València, de la decisió injustificable i desastrosa presa amb Marcelino, primer, i amb Mateu Alemany, després, són pocs els qui són capaços d’albergar algun tipus d’esperança. Marcelino va ser despatxat quan el títol de la Copa del Rei del centenari estava encara calent, quan tenia millors resultats que pràcticament tots els furtamantes que ens han volgut col·locar Lim i Mendes com a tècnics de campanetes, i arribà un xic com Celades que, pobre, prou tenia amb no pegar a fugir a les primeres de canvi. L’empresa era dificilíssima, i la pausa per la pandèmia la convertí en impossible. Com ja és tradició, tornà Voro, però la seua mà no s’ha notat enguany.   
El xiulit final de l’àrbitre al Sánchez Pizjuán va ser un bàlsam: almenys no hauríem de continuar patint a l’enèsim València de Voro, a l’enèsim València que es conjura partit rere partit per revertir la mala ratxa i que, després de cada nou ridícul, demana disculpes, reivindica la grandesa del club i de l’afició i comença a conjurar-se per al següent desastre. A més, han estat desastres que s’han succeït en un període de temps tan breu que els aficionats no teníem temps ni d’oxigenar-nos, d’autoenganyar-nos, d’oblidar cada derrota, cada error infantil, cada gol encaixat per falta de tensió competitiva.
Està clar que els jugadors tenen una responsabilitat molt important en el que ha estat la temporada, però això no lleva per a reconèixer que amb eixa forma de gestionar el Club és difícil que els jugadors mantinguen la concentració, l’autoexigència i el compromís. Però són jugadors que, ens agraden més o menys, són els qui van guanyar la Copa del Rei al  Barça de Messi i els qui van classificar-se per a Champions League dues temporades consecutives. Si el Club hagués estat una bassa d’oli i els rendiments, de sobte, hagueren descendit en picat, podríem considerar-los els responsables principals. Però la temporada 2019-2020 ha sigut, segurament, la pitjor gestionada per Meriton des que arribà.
Perquè en altres anys era l’acumulació d’errors la que perjudicava el projecte (fitxatges de Mendes que no s’entenien, entrenadors amiguets que no alçaven un gat pel rabo...), però les grans decisions, especialment les relatives als entrenadors, es prenien quan existia un cert consens social. Enguany, casos sagnants com el fitxatge de Correia, que altres cursos haurien rebut moltes més crítiques, han passat a un plànol completament secundari, perquè el despotisme ja s’havia mostrat en tot el seu esplendor. Perquè Anil Murthy ja havia manat callar a Mestalla. Perquè els resultats i els títols ja no valien per a mantindre el càrrec.
Accions com la política d’eixides, que consisteix a anunciar que el València vol desfer-se de la plana major de la plantilla encara que siga mal-venent-la (i el que és encara més temerari: anunciant-ho sense miraments, deixant al descobert les intencions),  haurien causat molts més debats i moltes més crítiques, tant pel fons com per la forma. Si el detestat Parejo acaba al Vila-real, a l’Atlètic de Madrid o al Sevilla a preu de saldo, ho lamentarem, i molt. 
Tanmateix, sembla que ja comencem a interioritzar allò que va dir la filla de Peter Lim en les xarxes socials: que el club és seu, que poden fer el que vulguen amb ell i a nosaltres només ens queda esperar que en algun moment els interessos de l’amo i els del Club coincidisquen. La decisió de prescindir de Paco Camarasa, un home del club que representa una de les poques concessions a la tradició de la Institució, sí que ha suscitat un rebuig unànime, però no hi ha massa motius per a tindre l’esperança que hi haurà rectificació.
El que més sorprèn és que hi haja entrenadors mínimament competents que accepten treballar per al València. Perquè si podem tindre clara una cosa, eixa és que, amb Meriton, si els resultats son dolents, et culparan de tot el que ocórrega i, segurament, et despatxaran sense contemplacions; i si són bons, el mèrit se l’apuntaran ells i només et mantindran al càrrec si acceptes ser un subaltern que assumeix sense protestar i defensa com un ninot les decisions dels qui manen, siguen comprensibles o absurdes.
No és infreqüent llegir crítiques a Ferran Torres per voler abandonar el Club. Però és molt comprensible que un jugador amb tant de potencial preferisca anar, no ja al City de Guardiola, sinó a qualsevol equip de Champions que no estiga gestionat d’una forma tan desastrosa, on cobre més i on puga competir pels títols més importants del món. I pel que fa a que no renove per a aconseguir un preu de venda més alt, qüestió criticable (especialment, donades les dificultats econòmiques del València), no és desgavellat que el de Foios vulga evitar tot el que puga obstaculitzar la seua eixida d’un equip que no és que duga un rumb erràtic, és que va a la deriva.  
El que resulta una mica més incomprensible, i el que cal lloar com es mereix, és la forma d’actuar de Soler, de Gayà i dels qui, tot i tindre possibilitats més o menys tangibles en altres equips, es queden al club de la seua terra i del seu cor. Perquè siguem clars: el València no té un projecte digne de tal nom, sinó que depèn de com bufen els vents de Singapur, i aquests són imprevisibles. 
Comença un curs molt difícil, i sembla que serà el primer d’un llarg camí per tornar a estar entre els quatre primers, no només per la pèssima situació esportiva i per la gestió de Meriton, també pels problemes econòmics, que dificulten que l’equip es puga reforçar.  Ara no ens queda una altra que conservar la flama, mantenir l’estima per un escut i per una institució que sobreviurà als qui la dirigeixen d’una manera tan nefasta.