12/23/2017

Una derrota immerescuda, però [una nova] derrota.

Foto Superdeporte
El València va patir ahir, la vespra de la nit de Nadal, la seua tercera derrota en quatre partits. En aquest cas, a diferència del que passà a Getafe, per exemple, el València va quallar un partit més que respectable. Va ser millor que el seu rival, el Vila-real (fins i tot quan es va quedar amb un jugador menys), va generar més ocasions i va fer vibrar la seua afició, que acabà acomiadant l'equip amb aplaudiments de reconeixement de l'esforç realitzat.

És cert que la primera part va estar més igualada que la segona, i que el València va cometre diversos errors. Rodrigo i Zaza no van tindre el seu dia, Guedes estigué desafortunat (i, potser, una mica individualista) i el relativament bon partit d'Andreas Pereira no va ser suficient. Montoya sí estigué espès, com massa dies últimament (de fet, l'únic gol del xoc va vindre per la seua banda), i Lato, molt incisiu, sobretot a la primera part, no va saber posar centrades encertades.

El València va tenir un parell d'ocasions clares a la primera part. En una, Zaza (que ja havia avisat amb un xut des de fora de l'àrea) no va saber aprofitar una gran assistència de Pereira, i en una altra, l'àrbitre anul·là correctament un gol al València. La resta de l'atac valencianista va consistir, pràcticament, en internades per les bandes mitjançant combinacions de laterals i extrems, que acabaven amb rebuigs de la defensa grogueta o amb còrners (el València en llançà un fum) que tampoc generaven un risc extraordinari. El Vila-real, per la seua banda, va fer un partit agressiu i seriós, sense concessions però també sense vistositat: la seua primera i gairebé única aproximació perillosa en la primera part va ser el gol.

A la segona part, una mica més del mateix. Zaza va tindre el gol a les seues botes només començar, però Asenjo aturà de forma espectacular. L'italià va ser protagonista de la segona meitat quan, en un minut, va veure dues targetes grogues, una per protestar per un penal inexistent (una més), i una altra per un colp brutal a Bakambú quan intentava xutar a gol. Preocupant este aspecte del jugador, que ja duu unes quantes amonestacions per protestes, i ahir va deixar l'equip amb un home menys. Entre ambdues targetes, això sí, tingué lloc l'ocasió més clara del València: un remat de Gabriel Paulista al travesser.

L'àrbitre va ser el centre de les crítiques de l'afició, i sembla que justificadament: la posició de Bacca en el gol era dubtosa i, a més, Trigueros va cometre un clar penal per mà que no es va xiular. El col·legiat va cometre errors en ambdós sentits, però els que va patir el València van ser determinants.  

Contra el que cabia tèmer, el conjunt de Marcelino va mantindre cert domini sobre els castellonencs, i encara que el gol no arribà, la part final del partit va ser intensa, amb anades i tornades, i la parròquia local no va perdre l'esperança. Va entrar Santi Mina per Lato, i l'expulsió de Trigueros (per una segona groga discutible) va igualar les forces, però els blanc i negres ja quasi no tenien energies, desgastats per tants minuts amb un home menys. Al minut 93, Neto pujà a rematar un còrner, però quan el baló li va caure al davant es va fer evident que no és un jugador de camp, i el partit acabà a la jugada següent. 


El mes de desembre es confirma com el pitjor mes dels de Mestalla des de l'arribada de Marcelino. Les derrotes dels competidors directes fan que la derrota no origine canvis en la classificació, però el València ja no es troba en aquella dinàmica (difícil de mantindre, evidentment) de l'inici de temporada. Tanmateix, si el paper de l'equip és seriós i digne, com contra el Vila-real, les derrotes seran poques i, a més, deixaran, com ahir, un cert orgull en l'afició pel treball de l'equip. F.A.