4/07/2017

Remuntada, victòria i recital de Carlos Soler.

Foto Levante-EMV
Encara recordàvem la dolorosa derrota (vorejant el ridícul, com unes quantes vegades aquesta temporada) que el Celta va infligir el València fa uns mesos, en Copa del Rei. Els de Berizzo ens van donar una nit que hauríem volgut oblidar, però la següent visita dels gallecs a Mestalla va ser molt satisfactòria. Una victòria treballada, amb suspens i amb ingredients que la van fer més desitjada, que va servir per cobrir amb futbol els records negatius i per simbolitzar una mena de reconciliació entre la grada i els futbolistes.

A l'onze inicial, les novetats més destacades van ser Mangala per Abdennour, Siqueira pel lesionat Gayà, i Cancelo per Montoya. El portugués va explicar que s'havia mal interpretat que demanara silenci a la graderia; la veritat, teníem poques ganes d'escoltar el que diguera, però lamentem una mica no haver conegut totes les explicacions perquè amb eixe titular segur que provocaven riallades. En qualsevol cas, anit sí que es va disculpar, i ho va fer amb el seu, segurament, millor partit de la temporada: seriós i compromés en defensa, espectacular en les carreres, inspirat en els regats (dels quals no va abusar com en altres ocasions)... Quasi diríem que estava afectat per la síndrome Miguel Brito (ja sabeu: lateral portugués, irregular en el seu rendiment, que després de cada polèmica feia un partit antològic), esperem que les similituds es queden aquí i no calguen armes de foc perquè el jugador se centre.

La primera part va ser prou avorrida. El València començà relativament bé (i ja van...), però va ser el Celta el primer a avançar-se, gràcies a una eixida mesurada molt malament per part de Diego Alves en una falta prop de l'àrea. Cabral se n'aprofità i amb un suau toc va fer pujar el primer gol al marcador. A partir d'aquí, el València, que ja no estava fent res, va poder rebre algun altre gol per culpa de diverses pèrdues en llocs compromesos. Enzo Pérez no estava massa encertat, i dos errors seus van fer trontollar el partit per als locals.

Ara bé, ja avançada la primera meitat, Parejo, que va estar prou encertat, va marcar un gol després d'un gran colp de taló de Zaza (lluitador, com sempre, però menys intervinent del que voldria), que permeté a Cancelo arribar a la línia de fons i posar el baló en l'àrea menuda. Certament, si Parejo no aguantara tant el baló en el seu poder i no perdera cada partit 5 o 6 pilotes en camp propi per culpa d'eixe afany per humiliar rivals sense èxit, estaríem parlant d'un jugador completíssim: fa moltíssims metres, no sol fallar les passades, apareix en distintes zones del camp amb diversos recursos segons demane l'ocasió, llança bé les faltes...

La primera part acabà amb un empat a un i sensacions d'un partit dolent (no ridícul, òbviament, però sí avorrit), però aquestes desaparegueren en la segona part. Cancelo va continuar fent de les seues, i Voro va posar Carlos Soler d'interior dret, canviant la posició amb un Orellana de qui comença a deixar de sorprendre que passe desapercebut. El jove valencià, una de les poques indiscutiblement bones notícies del València aquesta temporada, si no l'única, es va erigir en protagonista absolut de l'encontre. Anem, però, per parts.

Cancelo, amb un xut amb molt poc d'angle, havia advertit els gallecs que puntuar anit a Mestalla no seria fàcil. Poc després Lato, que va entrar per Siqueira, va posar un baló a l'àrea perquè, aquesta vegada Munir, completara una seqüència extraordinàriament pareguda a la del primer gol per culminar una remuntada que no es produïa a Mestalla des del temps d'Espanyeta. Ara bé, encara faltava, com en les pel·lícules, el suspens, la injustícia, el conat de tragèdia i la intervenció èpica final per completar la nit.

Fernández Borbalán ja ens havia irritat prou durant tot el partit, amb una sèrie de decisions arbitrals de poca transcendència però recurrents i, al nostre parer, errònies, principalment xicotetes faltes que xiulava quan les feien els locals però no quan les cometien els visitants (evidentment, segur que a Vigo diran que passà a l'inrevés, però bé, són impressions). El nostre disgust s'accentuà, i molt, quan va xiular un penal discutible (l'enèsim aquesta temporada) de Soler sobre Iago Aspas. El mateix davanter marcà, i al minut 80 ens vam veure empatats i amb temor de no patir una remuntada que hauria estat cruel i dolorosíssima.

En eixe moment arribà Carlos Soler. És, ja ho hem dit, l'única esperança vertadera de futur d'aquest equip. Té una conducció de baló molt bona, una potència que no es troba en cap altre integrant de la plantilla, una gran visió de joc... Evidentment li queda molt per millorar (nosaltres pensem, per exemple, que hauria de tindre una intervenció més regular en el joc del València, perquè hi ha fases en què no apareix). No obstant això, cada dia demostra coses noves. Anit, a la segona part i en l'interior dret, va començar a participar més al joc, amb bones combinacions, un parell de regats espectaculars i un xut que no va eixir bé però era perillós.

Corria el minut 85, però, quan Enzo Pérez, que en la segona part, com quasi tot l'equip, va millorar molt, va fer una d'eixes conducció de baló que fa ell amb més fe que habilitat, superant rivals més per força que no per estar inspirat. Després d'una llarga carrera, pressionat per diversos rivals, l'argentí aconseguí passar el baló a Carlos Soler, desmarcat i amb la defensa del Celta pitjor col·locada que la del València un mal dia (bo, potser això és impossible, però molt mal col·locada), i el jove no va fer més que alçar el baló des de fora de l'àrea per aprofitar la posició avançada de Sergio, el porter. Va ser un únic toc, subtil, però que va saber-nos a glòria.

Als minuts finals es van veure mostres de cansament en els dos equips, i algun error visitant que va servir per arrancar-li uns segons al cronòmetre i prendre un poc d'aire. Al final del partit, l'afició reconegué l'esforç, l'encert i l'èxit d'un dels pocs partits meritoris (els podem comptar amb els dits d'una mà), d'aquesta temporada. S'ha llegit aquests dies, una vegada més, sobre el comportament excessivament crític de la grada de Mestalla, però sincerament, si el València fera habitualment la meitat del que va fer anit en la segona part, no tindrien motius sinó per agrair l'aportació de l'afició. F.A.