5/11/2014

El Llevant li ensenya la popa al València. Coses hem de veure!!!

Foto Superdeporte
El València Club de Futbol és un equip sense ànima que no sap ben bé a què juga. Quan la Lliga 2013-2014 està a falta d’una darrera jornada, els de Mestalla juguen a espentes i rodolons, més amb el cor que amb el cap, més a impulsos que de forma ordenada al servei d’una estratègia de joc. És l’antítesi del Llevant, un equip que amb poc pressupost i sense més recursos futbolístics que els justetets  sí sap què ha de fer en el terreny de joc. Ahir, a Orriols, li va cedir la pilota al València i es dedicà a jugar amb les línies molt juntes, a veure com els de Pizzi no es treien la pasta dels dits,  i a aprofitar  els errors dels de Mestalla. Dos errors de Ricardo Costa van significar dos afusellaments a Diego Alves. Total, al final victòria justa dels granotes que van fer prou més que els xotos. Si més no, van ser infinitament més efectius.

Quants punts s’han perdut aquesta temporada per la mala maror que afecta el Club? Amb una plantilla pendent d’un ERO ―un Expedient de Regulació d’Ocupació que els futbolistes no saben com els afectarà― que deixarà sense faena [i obligarà a buscar-se la vida] a més de quatre i de vuit, el vestuari ha de ser un soterrar de tercera [Pizzi havia declarat que detecta ansietat entre els seus jugadors pel tema]. Mentre es tramita la venda del Club, en un procés que sembla que presenta més complicacions que les negociacions de pau a l’Orient Pròxim, les notícies que transcendeixen de les reunions entre les parts implicades són tan confuses com decebedores. El PP, és a dir el Consell, i Bankia donen la impressió que fa temps que tenen decidit a qui volen vendre-li el Club. I no sols això, sinó que és probable que cas de no aconseguir-ho estripen la baralla i declaren desert el concurs. La llarga mà del PP sembla estar al darrere d’una de les candidatures, en concret la del fons d’inversió nord-americà ―fons de voltors, en diuen els que saben― que representa el xicot d’Aznar. Malament anem i pitjor anirem si es confirmen les sospites.

Amb tan mala maror, amb tantes turbulències internes a la Institució, amb tants interrogants oberts, amb un escenari econòmic deplorable, qualsevol mala notícia, qualsevol mal auguri, corre com la pólvora entre l’afició valencianista. Costa treball de creure que es puga gestionar tan mal un club de futbol. Costa treball si no tenim en compte la variable dels interessos particulars [econòmics, polítics, partidaris, personalistes], que són tan corrosius que poden acabar amb el Club com acabaren al ball de Parra, sense cordes ni guitarra.  Esperem expectants la resolució de les negociacions per a trobar un comprador per al Club de l’Avinguda de Suècia.

Amb aquest clima social i mediàtic, el partit d’anit al Ciutat de València fou, una vegada més, un exercici d’impotència dels de Pizzi. La primera part va caure lleugerament del costat del Llevant, tot i que el marcador no s’havia mogut. El València sols havia entrat bé per la banda dreta, amb Pereira i Feghouli, i és que el portuguès està sobrat del que li falta a la majoria dels seus companys: compromís, coratge i ganes de vèncer. El València fou lent i massa estàtic. Pel centre s’estavellava una i altra vegada contra el que semblava la tanca de Melilla que Caparròs havia posat davant l’àrea granota. Les entrades per la banda, més per la dreta  que per la de Bernat i Fede, no trobaven rematador. Ni Alcàcer ni Vargas van rebre ni una sola pilota en condicions. Una situació no per coneguda menys fastigosa per als aficionats valencianistes i irritant per als homes de punta.  Paral.lelament, cada pilota sobre l’àrea dels de Mestalla era sinònim de perill. Els de Caparrós remataren quatre o cinc vegades en guanyar-li l’espai als defenses, però van tindre poca fortuna. En cas contrari, al descans hauríem arribat amb els granotes pel davant.

La segona part fou quasi completament del València. Jonas va entrar per Alcàcer i Piatti per Fede. Pizzi va fer l’equip uns metres més avant i els jugadors van posar-li ganes a l’assumpte. Sense èxit, no obstant. Si en alguna ocasió els de la samarreta blanca aconseguiren tirar a porta, allí estava Keylor Navas.  Però, els blaugranes estan on estan perquè saben treure petroli dels errors dels contraris. Primer Ángel i després  Ivanschitz, en els minuts 26 i 36 de la segona part, aprofitaren sengles errors defensius de Ricardo Costa i marcaren els gols que els valen els tres punts que ―a l’espera del que ells facen a Màlaga i el València a Mestalla davant el Celta― poden significar que acaben la competició ensenyant-li la popa als de Mestalla per primera vegada en la història. Quasi res porta el diari per als d’Orriols.

El València tragué el nervi al temps de descompte, i Pereira i Piatti obligaren el porter granota a lluir-se davant el seu públic.  Massa tard. Contràriament a allò que estava fent-se costum, el València no va perdre punts durant el descompte. Ahir, al Ciutat de València els va perdre de forma més clàssica.

Ja veurem com acomiadem aquesta trista i desgraciada temporada la setmana vinent a Mestalla. Ja veurem què passa amb la venda del Club. Ja veurem com l’afició valencianista és capaç de recuperar l’ànim i l’orgull davant del desastre de temporada que el seu equip ha realitzat. I ja veurem si és capaç de detectar qui són i on estan els responsables de gestionar de forma tan lamentable un Club com el València CF. Ja veurem.