4/09/2015

Robatori a Bilbao: dos greus errors arbitrals li costen dos punts al València.

Foto Levante-EMV
L’àrbitre, el tal Teixeira Vitienes, va ser ahir el jugador número 12 de l’Athletic de Bilbao. Una expulsió incomprensible d’Otamendi, i un gol en fora de joc per més d’un metre d’Adúriz van privar al València de dur-se els tres punts del País Basc. Dos punts que, tal i com està la classificació, poden ser determinants al final de la temporada.

Era molt el que el València es jugava a Bilbao. Les victòries prèvies de l’Atleti de Madrid i del Sevilla no deixaven espai per a punxar a San Mamés, perquè els matalafers ja havien recuperat la tercera plaça, i perquè els andalusos havien igualat a punts als de Mestalla. A més, després l’empat davant el Vila Real, amb una primera part horrible i una segona molt millor però nul.la quant al gol, havien alimentat de nou la desconfiança a propòsit de les possibilitats reals de l’equip d’estar entre els quatre primers. És cosa sabuda que el futbol guanya qui marca més gols que el contrari, i el València no està trobant la porteria contrària amb la facilitat que ho fan atlètics i sevillistes, i no diguem ja el Barça o el Madrid.  Negredo, l’home, treballa com un peó de plantació, però no es van pagar tants milions per a que treballara a més no poder, sinó per a que ho fera i, a més a més, marcara gols. I això no està ocorreguent.

Al partit davant els del Txingurri Valverde faltaven dos homes de referència: Gayà, per lesió, i Parejo per acumulació de targetes. S’unia, també, la baixa d’Enzo Pérez, encara en fase de recuperació. Per si no teníem prou de fandango en la prèvia, l’inoblidable Mazinho havia parlat de Rodrigo Moreno, tot afirmant que Nuno s’enganya amb ell, ja que no és un home de banda, sinó un segon punta. Ves per on. En circumstàncies com les actuals, eixes petites polèmiques poden ser bones o dolentes, però el més fàcil és que siguen de les segones, i això en la mesura que Feghouli no està massa fi en els darrers partits. Per exemple, en la darrera cita a Mestalla, davant els de la Plana, el partit va reactivar-se quan Rodrigo va eixir per l’algerià, i va començar a fer diagonals des del carril del 7 al del 8.

Tot recordant que els bascos havien sucat un puntet en la seua visita a Mestalla, durant la primera volta de la Lliga, en la prèvia a l’encontre s’apuntava, clar, que als lleons de San Mamés se’ls hi diu lleons perquè són ferotges i et mosseguen a la que t’encantes. Teníem ―mig preocupats, o més de mig― el dubte d’Adúriz, de si estaria bé o no per a ser de la partida. Per a què anem a mentir, tots preferíem que el xicot es recuperara plenament per a la pròxima cita dels seus, però que contemplara el partit des de la grada. Així doncs, amb aquests antecedents, què vam viure anit a Bilbao?

Doncs vam viure un partit molt competit, amb dos equips generosos en defensa, amb un joc de poder a poder en el mig del camp, i amb bones ocasions per a tots dos. Malgrat això, en la primera part el València va ser superior als bascos. En la segona part els de Valverde van eixir més desperts, i en els primers deu minuts Alves, amb una parada portentosa va evitar un gol cantat, i Otamendi va treure un baló de la ratlla de gol. Cinc minuts després, quan millor estaven els bascos, De Paul va finalitzar una excel.lent jugada amb Rodrigo, De Paul i Alcàcer com a participants, i els de Mestalla es van posar per davant.

De Paul havia eixit per a substituir a Piatti, lesionat en el minut 25, i amb eixe canvi s’acabà el plantejament inicial que havia situat Rodrigo per darrere d’Alcàcer (donant-li la raó a Mazinho).

Després del gol el València va mantindré un bon control del partit, inclús va poder incrementar el seu marcador amb una preciosa jugada de Negredo, que va posar-li-la magistralment a Rodrigo qui no va materialitzar per centímetres.

Quan ja se jugava el tram final del partit, al minut 37, Teixeira Vitienes va tindre la santa barra d’expulsar a Otamendi. El defensa tornava ala seua posició després d’un atac, i va disputar un baló amb la contundència que el caracteritza. Va tocar pilota, però el del xiulet li va treure la roja directa. Dos minuts després va treure groga a Barragán, aquesta correctament. Quan ja estàvem en el temps de descompte, Adúriz va marcar en una pilota rebotada dins l’àrea menuda, en un fora de joc clamorós. Eixe gol mai hauria d’haver pujat al marcador.


Al remat, un empat que sap a robatori. Al València ahir, a Bilbao, li van furtar dos punts que lamentarem no haver-los anotat al compte de l’equip. Mala sort, sí, però són coses que passen al futbol. Tant i més si no aconsegueixes dominar amb claredat al marcador.